Een stressfractuur (-breuk), ook wel vermoeidheidsfractuur of marsfractuur genoemd, is een microscheurtje in het bot dat zich geleidelijk voortzet. Het ontstaat door repetitieve grote spanningen op een botstuk. De spanning op het bot is te groot of het bot is te zwak voor de doorstane belasting.
Niet alleen intensieve sporters kunnen er mee te maken krijgen, maar ook recreatievelingen of mensen die onvoorbereid aan zware inspanningen beginnen.

In het begin manifesteert de doffe pijn zich bij de landing van de hiel op de grond en is ze goed te verdragen. Daarna, bij verergering, kan de pijn bij het wandelen of zelfs in rust optreden.
Mogelijke oorzaken:

  • Verminderde spierkracht
  • Een tekort aan schokabsorptie (onaangepast of versleten schoeisel)
  • Verminderde botdichtheid
  • Anatomische afwijkingen (bv. beenlengteverschil, platvoet, holvoet)

De meest voorkomende stressfracturen zijn aan middenvoetsbeenderen, gewrichten tussen tenen en middenvoetsbeentjes, hielbeen (calcaneum), sprongbeen (talus), scheenbeen (tibia).

Behandeling: rust, podologische inlegzolen, schoenadvies.

Doelgroep: volwassenen, ouderen, sporters

logo BVP-APB

Mondmaskerplicht blijft in de gezondheidszorg!

Beste Leden,

Vanaf maandag verandert er veel, onder andere het mondmaskerplicht. Deze blijft nog verplicht in de zorgsector door het hoge aantal kwetsbare mensen.
Dus voor ons betekent dit concreet dat zowel de podoloog als de patiënt het mondmasker moet blijven dragen in de praktijk.

Met vriendelijke groeten
Het BVP-ABP team

Dana – Eline – Sarah - Ivan - Anouk

mondmaskers